Reguliere consumptie van water

Voldoende water drinken heeft zonder twijfel een positieve invloed op tenminste zes gezondheidsproblemen:

6 reasons to drink water regularly Glass Reusable Water Bottle Flaska

 

  1. Water drinken helpt om de vochtbalans van het lichaam op peil te houden

Het grootste deel van ons lichaamsweefsels bestaat uit water en het houdt vele vitale functies in stand. Het brein geeft een signaal door aan de nieren, op basis van de hoeveelheid water in het lichaam, hoeveel water vast moet worden gehouden en hoeveel uitgescheiden moet worden. Als de vochtbalans te laag wordt ontstaat er dorst. Dat is de laatste reminder dat het waterpeil aangevuld moet worden. Alcohol beïnvloedt de communicatie tussen het brein en de nieren en is verantwoordelijk voor de overvloedige uitscheiding van water die tot uitdroging leidt.

 

  1. Water helpt bij het controleren van de inname van caloriën

Ook al beïnvloedt water niet op mysterieuze wijze het lichaamsgewicht het helpt vooral door het vervangen van caloriën die anders geconsumeerd zouden worden via andere drankjes. Water in combinatie met waterrijk voedsel helpt aanzienlijk om de dagelijkse inname van caloriën te beperken. Het volume van waterrijk voedsel is meestal groter (psychologisch effect) en het voedsel zelf vraagt om beter kauwen en wordt langzamer opgenomen waardoor ze sneller een verzadigd gevoel geven. Waterrijke voedingsmiddelen zijn fruit, groenten, soepen, stoofschotels, enzovoorts.

 

  1. Water ondersteunt de energievoorziening van spieren

Cellen contraheren als ze niet rijkelijk voorzien worden van water. Dat leidt tot vermoeide spieren en een verminderd vermogen om je fysiek in te spannen.  Het Amerikaanse college van Sportgeneeskunde (American College of Sports Medicine) heeft richtlijnen gepubliceerd voor de consumptie van water waarbij zij zelfs adviseren om twee uur voorafgaand aan een sportieve inspanning een liter water gedronken zou moeten worden en dat vervolgens water drinken voorgezet moet worden, met regelmatige tussenpozen, zowel tijdens als na sportactiviteit.

 

  1. Water zorgt dat je huid er gezonder uitziet

De huid bevat veel water dat bijdraagt aan de barrière functie om te voorkomen dat er te veel vocht wordt verloren. Als de huid uitdroogt ziet de huid en droog en rimpelig uit terwijl bij voldoende hydratatie de huid er stralend en strak uitziet. Wat crèmes doen is het water in de huid vasthouden om zo de huid er beter uit te laten zien. Helaas zorgt water er niet voor dat lijntjes en rimpels verdwijnen. 🙂

 

  1. Water is goed voor de nieren

Lichaamsvloeistoffen transporteren van alles van en naar cellen. Nieren zijn, naast andere functies, verantwoordelijk voor het uitscheiden van gifstoffen die, normaal gesproken, opgelost in water door de nieren worden uitgescheiden in de vorm van urine.  Dit proces wordt bemoeilijkt als de waterspiegel laag is in het lichaam. Als er voldoende water wordt gedronken is de urine lichtgekleurd en nagenoeg geurloos. Als er echter onvoldoende water wordt gedronken dan is de urine geconcentreerd, donker gekleurd en heeft het een scherpe lucht. Chronisch uitgedroogde mensen zijn vatbaarder voor het ontstaan van nierstenen.

 

  1. Water zorgt dat je ontlasting zacht is

Voldoende hydratatie helpt bij het goed functioneren van de spijsvertering. Als er niet genoeg water wordt gedronken dan wordt het opgenomen uit de ontlsating in de dikke darm, wat leidt tot verstopping ofwel constipatie. Voldoende hoeveelheden water en vezels zijn een perfecte combinatie: water vervoert de vezels door de darmen en creëert helpt daardoor de darmen ‘schoon te vegen’.

Bron: http://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water?

Stuur ons een bericht!

Op deze manier kunt u ons altijd een bericht sturen!

Not readable? Change text.
0

Start typing and press Enter to search